Suomen 5G-verkko laajenee jatkuvasti ja puhelimien iskunkestävyys on nostamassa päätään matkapuhelinten suosittujen ominaisuuksien joukossa. Iskunkestäviä, 5G-teknologiaa tukevia puhelimia on markkinoilla jo melko paljon. 5G on yleistymässä koko maailmassa, joten on hyvin luonnollista että myös matkapuhelinvalmistajat ovat kokeneet, että teknologia kannattaa ottaa mukaan myös puhelinten ominaisuuksiin.

Mikäli harkitset 5G-puhelimen hankintaa ja olet kiinnostunut puhelinten iskun- ja vedenkestävyydestä, olet oikeassa paikassa. Tässä blogipostauksessa esittelemme markkinoiden tarjontaa ja annamme vinkkejä, millainen 5G-puhelin kannattaa hankkia.

Millainen on 5G iskunkestävä puhelin?

5G on teknologia, joka edellyttää 5G-verkon ja 5G-yhteensopivan laitteen. 5G-verkko kasvaa maailmalla ja Suomessa jatkuvasti ja näin ollen sen saatavuus paranee. Suomen pohjoisin 5G-verkko löytyy jo Lapista, mutta emme ole tästä toki yllättyneitä, sillä Suomi on aina ollut teknologian kehityksessä hyvin mukana.

5G-verkossa parasta on se, että sen avulla langattomat nopeudet ovat erittäin vikkeliä, ja viive on minimaalinen. Verkolla on myös suurempi kapasiteetti, joten siihen mahtuu enemmän käyttäjiä ja laitteita yhtä aikaa. Näin verkon ruuhkautuminen ja siitä aiheutuvat kuormitusongelmat ovat historiaa 5G:n myötä ainakin meillä Suomessa.

Koska 5G on totta ja todellisuutta, ei ole ihme, että 5G puhelimet ovat nousseet myyntilistojen kärkeen. Tämä tapahtui oikeastaan jo vuoden 2020 aikana, eikä kehityksen suunta ole muuttunut. 5G-puhelinten lista on erittäin pitkä ja sieltä löytyy puhelimia moneen eri käyttötarkoitukseen.

Kun puhelin on varustettu 5G-teknologian lisäksi iskun- ja vedenkestävyydellä, on kyseessä erittäin kestävä ja teknisesti korkealaatuinen puhelin. IP68-luokiteltu puhelin kestää niin iskuja, kosteutta kuin pölyäkin. Iskun- ja vedenkestävät puhelimet eli rugged-puhelimet ovatkin sellaisia, jotka toimivat haastavista olosuhteista huolimatta ja yleensä iskunkestävä malli sisältää lisäksi myös joitain käyttäjäryhmälleen tärkeitä erikoisominaisuuksia, jotka esimerkiksi helpottavat työntekoa tai vaikkapa luonnossa liikkumista. Pimeäkamera voi olla yksi tällainen erikoisominaisuus. Myös akunkesto kestävissä puhelimissa on yleensä huippuluokkaa. Tutustu valikoimamme 5G rugged-puhelimiin täällä.
Mutta kenelle 5G iskunkestävä puhelin sopii ja miksi valita sellainen?

Kenelle kestävä puhelin sopii?

Kestävä puhelin eroaa niin sanotusta tavallisesta puhelimesta monilla eri tavoin. Ensimmäinen, ehkä ilmiselvin ero on se, että kestävä puhelin on hieman jämäkämpi ja suurempikokoinen, sillä sen ulkokuori on tehty paljon normaalia puhelinta vahvemmaksi.

Kestävä puhelin sopii ihmiselle, jonka työssä tai vapaa-ajalla raju kestävyys on tärkeää. Rakennustyömaalla, metsässä tai vaikkapa pölyisessä tehtaassa puhelimen kestävyys on erittäin tärkeää ja näin ollen kannattaakin valita ennemmin kestävä puhelin, kuin sellainen puhelin, jonka kanssa kaikkea tulee varoa. Vaikka tavallisiin puhelinmalleihinkin saa suojakuoria, ei valmistaja pysty takaamaan sitä, että puhelin kestää tiettyä käyttöä tietyissä olosuhteissa. Kestävät puhelimet on kaikki testattu vaadituilla testeillä ja näin ollen niiden kestävyys on taattu.

Kuinka valita sopiva puhelin?

Puhelimen valinta alkaa tarpeesta. Mikäli koet, että kestävälle puhelimelle on käyttöä ja kestävyys menee valintakriteereissä kärkisijoille, on se varmasti järkevä valinta. Kun olet päättänyt ostaa seuraavaksi puhelimeksi iskunkestävän 5G-puhelimen, on aika alkaa karsia mallien joukosta sitä sinulle oikeaa puhelinta.
Helppo tapa aloittaa on valita juuri 5G puhelimet, sillä markkinoilla on valtavasti niitä malleja, jotka eivät uutta teknologiaa tue. 5G on on jo monin paikoin käytössä ja näin ollen sitä tukevan teknologian puhelimen oletettu käyttöikä on paljon pidempi. Tämän vuoksi puhelimeen kannattaa ehkä satsata tässä vaiheessa ja säästää näin myöhemmin.


Iskunkestävän 5G mallin valinta ei oikeastaan eroa muuten kovinkaan paljon puhelimen valinnasta yleensä. Kun vertailemme valikoimamme kolmea suosituinta 5G-puhelinta n. 600 euron hintaluokasta, niin kyseiset mallit ovat Ulefone Armor 11, Blackview BL6000 Pro sekä Oukitel WP10. On helppo todeta, että ulkonäöllisesti Blackview muistuttaa eniten tavallista puhelinta, kun taas Oukitel ja Ulefone ovat enemmän rugged-tyyliin muotoiltuja.

Malleista kaikki ovat Android 10.0 käyttöjärjestelmällä varustettuja ja kaikissa on 8GB RAM-muistia. Blackview:ssa sekä Ulefonesta lötyy 256GB sisäistä tallennustilaa ja Oukitelissa sen suuruus on 128GB. Suurin näyttö löytyy Oukitelista, joka on kooltaan 6.67″. Blackview:in näyttö on 6.36″ ja Ulefone on varustettu 6.1″ näytöllä. Kaikissa malleista löytyy sama 8-ydinprosessori.

Jokaisen mallin pääkameran virkaa Sonyn 64MP kamera ja etukamerana selfieitä on räpsimässä 16MP kamera. Ulefonesta löytyy myös normaalin kamerakokoonpanon lisäksi Sonyn 20MP pimeäkamera, jonka ansiosta pimeässä kuvaaminen onnistuu leikiten. Kaikki 3 mallia ovat varustettu IP68-, IP69K-, sekä MIL-STD-810G -luokituksella. Blackviewissa on lisäksi IceMode -pakkastoimintotila, jonka ansiosta puhelinta voi käyttää jopa -30c pakkasilla.


Oukitelin mallin akku on tehokkain, sillä sen koko on 8000mAh. Ulefonessa koko on 5200mAh ja Blackview:issa 5280mAh. Puhelimien painon puolesta Oukitel painaa 380g, Ulefone 333g ja Blackview 273g. Oukitel on muutenkin malleista suurin ja Blackview pienin. Kaikista malleista löytyy tuttu USB-C lataus.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että Ulefonen kamera on paras ja sillä saa hyvää kuvaa myös veden alla ja pimeäkuvays on iso plussa ja tärkeä ominaisuus monelle käyttäjälle. Sen navigointiominaisuudet ovat myös hyvät.

Oukitelin akun kesto on ylivoimaisesti joukon paras ja iso näyttö helpottaa arkikäyttöä ja esimerkiksi navigointia huomattavasti.

Blackviewin malli on malleista siroin ja siinä on paljon tallennustilaa. Puhelin toimii jopa -30 asteen pakkasissa ja puhelimen pieni ja simppeli muotoilu on monen mielestä tyylikkäin rugged-mallin puhelinvalikoimasta.

Ulefone puolestaan tarjoaa monipuolisimmat kuvausmahdollisuudet sekä puhelimen takapaneelista löytyvä vastamelukuuloke tunnistaa ulkopuolisen melun ja suodattaa sitä, mikä auttaa meluisassa ympäristössä puhelimeen puhumista.

Mallit ovat kaikki 5G yhteensopivia ja niissä on jokaisessa hyvä akunkesto ja sama käyttöjärjestelmä. Kameroissa on hieman eroa, samoin kun mallien ulkonäössä. Puhelimista löytyy pieniä eroja sekä ominaisuuksia ja jokainen käyttäjä varmasti löytää oman suosikkinsa näiden kolmen mallin joukosta. Kartoita siis oma tarpeesi ja puhelimelta odottamasi asiat ja tee lopullinen ostopäätös omien kriteeriesi mukaan.

Tutustu iskun- ja vedenkestäviin puhelimiin täältä