Kiinnostaako sinua videoiden tekeminen, mutta et oikein tiedä mistä lähteä liikkeelle? Olin samassa tilanteessa vielä jokunen kuukausi sitten ja siksi päätin myös kirjoittaa blogin aiheesta. Itsehän en videoita ollut tehnyt aiemmin, mutta e-villellä tarjoutui sekin mahdollisuus oppia. Talvisaikaan tosiaan ensimmäisen harjoitusvideon väänsin ja sen jälkeen muutama mainosvideo on tullut tehtyä, joten suhteellisen tuoreessa muistissa on vielä ensiaskeleiden ottaminen. Haluankin siis auttaa sinua myös pääsemään alkuun, jos ja kun aihe kiinnostaa 🙂 Näillä ohjeilla ja pienellä omatoimisella kokeilulla pääset nopeasti tekemään jo tämän tasoisia simppeleitä videoita, jollaisen väänsin parisen kuukautta sitten, helmikuussa:

Vielä en Steven Spielberg ole minäkään, joten tämä on vasta ensimmäinen osa ja tarkoitus jatkaa sitä myötä, kun opin vähän enemmän. Firmassamme työskentelevä Tianyi omaa elokuva-alan taustaa ja kontakteja kansainvälisestikin tunnetuihin tekijöihin, joten hän oli hyvä mentori minulle alkumetreillä ja auttoi minua asioissa, joita nyt kerron teille.

Videokuvaamisen välttämättömät lähtökohdat

Videon kuvaaminenhan lähtee käyntiin kahdesta asiasta: välineistöstä ja suunnittelusta. Jos aloitetaan ensimmäisestä, niin tietystihän sinulla tulee olla kamera, tietokone ja editointiohjelma. Harjoitteluvaiheessa tietysti välineistössä on varaa joustaa merkittävästikin ja ehkä onkin helpompi lähteä jopa yksinkertaisemmilla liikenteeseen. Älypuhelimissa on nykypäivänä jo sellaiset kamerat, että niiden kuvanlaatu ja säätömahdollisuudet riittävät kyllä alkuun mitä mainioimmin. Myöskään Windows Movie Makeria (latauslinkki lopussa) kauemmas kalaan ei editointiohjelman osalta tarvitse lähteä, sillä se sisältää kaikki videoeditoinnin perustarpeet ja on helppokäyttöinen aloittelijalle. Siitä lisää kuitenkin myöhemmin.

Seuraavana sitten tietysti sen ensimmäisen videon suunnittelu. Tätä voi harjoitteluvaiheessa lähteä tekemään kahdella tapaa. Joko miettii alkuun, että mitä videon tehokeinoja haluaa käyttää ja mitä voisi kuvata, jotta ne tehokeinot sopisi kuvattuun materiaaliin. Toinen lähestymistapa on se, että miettii mitä haluaisi kuvata ja sitten tutustuu, että mitä mahdollisuuksia kuvatun materiaalin viimeistelyyn on ja miten tehdä siitä mahdollisimman jouheva.

Itse aloitin eräänä lauantai-iltapäivänä ensimmäisen harjoitteluvideoni sillä, että lainasin kaverini järjestelmäkameraa ja mietin, että miten pääsisin erilaisia efektejä ja tehokeinoja videossani käyttämään. Tulin siihen tulokseen, että lähden kotitaloni ulkopuolelta ja kävelen aulan läpi hissille, josta 22. kerrokseen ja kuvailemaan kotiani. Tässä pääsisin kuvailemaan ympäriinsä, nopeuttamaan ja hidastamaan videota, sekä tekemään leikkauksia. Minulle kävi vielä sillä tapaa onnekkaasti, että en heti huomannut hissien ovien avautumista. Sisään mennessäni kuvasin hissin takaosan peiliä, jolloin ovet alkoivat jo sulkeutumaan ja hissin ovet jysähtivät olkapäilleni. Tästä sain kevyen huumorielementin luotua tekemällä tilanteen ohi mentyä ”flashback”-leikkauksen ryyditettynä ylläripyllärimusiikilla.

Valitettavasti itse taidonnäytettäni en voi jakaa, koska käytin siinä useampaa biisiä, joiden julkiseen käyttöön pitäisi kaikenmaailman maksut tekijänoikeuksista maksaa. Tämä myös huomiona teillekin. Jos aikomuksesi on tehdä julkiseen levitykseen videoita, niin otathan huomioon, että käytetyssä taustamusiikissa ei ole tekijänoikeusvelvoitteita tai sitten olet asianmukaisesti ostanut musiikin käyttöösi. Ilmaista matskua löytyy kyllä googlettamalla ”no copyright music”.

Hyvin kuvattu video on puoliksi editoitu

Video on kokonaisuus ja hyvin kuvattu video on sekä miellyttävämpi katsoa että helpompi editoida. Yksi tärkeä asia on pitää huomio kuvatessa erityisesti liikkeessä. Jos et halua, että videosi töksähtelee kohdasta/kohtauksesta toiseen, pidä huoli, että kohtaus päättyy ja alkaa liikkeestä. Liikkeen jatkumo tekee videosta huomattavasti sulavamman ja rentouttavamman katsoa. Toki jotkut videoblogaajat eli vlogaajat myös leikkaavat videonsa varsin ”töksähtelevästi” ilman sen kummempia siirtymiä ja sekin voi olla toimiva ratkaisu, jos tavoite ei ole tehdä sulavaa etenemistä, vaan luoda hektinen tunnelma.

Itsehän tein virheen lähtemällä liikenteeseen järjestelmäkameralla, jota en tiennyt tarkemmin miten käyttää. Hiemankin hämärtyessä kalliin Nikonin automaattikuvaus ei tehnyt tarvittavia säätöjä ja kuvaan tuli heti vähän kohinaa ja siitä tuli epätarkka. Uskallan väittää, että kännykkäkameralla olisin saanut alkuun jopa parempaa jälkeä, kerta taidolliset vajavaisuuteni eivät riittäneet Nikonin kesyttämiseen. Kuten tässä kuvasarjassa, jossa olen ensimmäisessä harjoitusvideossani hissin ovien välissä, kuva ei näytä järin selkeältä ja kohinaa piisaa.

Hei täällä on ihminen välissä!

Jos aikomuksenasi on kuvata pimeässä, niin etsipä lisätietoa Googlesta. Esimerkiksi ISO-arvojen säätäminen kamerasta lienee tarpeellista. Voit myös käyttää lisävaloja kuvausvaiheessa, jolloin sopivalla valotuksella tausta kuitenkin näyttää pimeältä, mutta kohina vähenee. Itsellä on vielä näissä asioissa paljon opettelemista.

Toinen virhe, jonka tein ja huomasin heti ensimmäisen videoni materiaalia läpi käydessäni, oli kuvaaminen vapaalla kädellä ja kameralla, jossa ei ollut automaattista kuvanvakausjärjestelmää. Käyttämässäni Nikonissa on enemmän mahdollisuuksia valokuvaamiseen, joten kuva heilui valitettavan paljon, vaikka harjoitusvideossani se ei niin paljoa loppujen lopuksi haitannutkaan. Joissakin videoissa vapaalla kädellä kuvaaminen toimii, mutta joissakin se taas näyttää varsin amatöörimaiselta ja vie keskittymisen vääriin asioihin. Tällöin kannattaa käyttää kolmijalkaa ja voin vilpittömästi suositella siihen käyttöön meillä uskollisesti palvellutta Diat kolmijalkaa nestevaimennetulla videopäällä, jolla olen tehnyt suhteellisen pehmeät liikkeet tuohon liekkipihavalo-videoonkin.

Yhtenä ”pro-vinkkinä” myös sain sen, että mitään kiirettä ei ole ”säästellä filmiä” ellei muistin rajat ole todella tulossa vastaan. Yhteen tuubiin voit kuvata useamman otoksen ja valita niistä parhaan, sekä mukaan saattaa tallentua tärkeää materiaalia siirtymiin. Ota aina ainakin pari sekuntia ns. tyhjäkäyntikuvaa alkuun ja loppuun, niin ei sitten kaduta myöhemmin, kun seuraava kohtaus alkaa ikävästi kesken.

Editointi tekee videosta sujuvan ja moniulotteisemman

Muistutan vielä, hyvin kuvattu materiaali on helpompaa editoida. Kuvaa siis liikettä ja anna filmin pyöriä mielummin liikaa kuin liian vähän. Editoidessa erityisesti leikkauksissa parin sekunnin ylimääräinen videopätkä antaa tilaa tehdä hitaita siirtymisiä pätkästä toiseen. Niin sanottu ”feidaus” eli pätkän päättyminen häivytykseen on veemäistä tehdä, jos sen joutuu aloittamaan kesken materiaalin mitä haluat käyttää!

Yksinkertainen editointi ei ole rakettitiedettä ja se koostuu periaatteessa leikkauksista eli siirtymistä, äänimaailmasta (ota myös huomioon kuvatessa!), sekä mahdollisista efekteistä ja teksteistä. Täytepätkiä voi nopeuttaa, jos ei halua leikata siirtymistä tai jos kuvamateriaalista löydät, että takana tapahtuu jotain kummallista, niin ainahan sitä voi hidastaa ja vaikka tekstillä korostaa kiinnittämään huomio erikoisuuteen, joka ei kuulunut suunnitelmiin. Tekojärjestyksessä suosittelen aloittamaan kuitenkin materiaalin läpikäynnistä ja leikkelystä valmiiseen pakettiin. Musiikki kannattaa ilmaiseditoireilla (ainakin Movie Maker) tehdä vasta viimeisenä, sillä jos joudut vielä muokkamaan vaikka videonopeuksia tai leikkamaan tai lisäämään jonkun kohdan, niin musiikkiraita on herkästi pilalla. Eli editoinnissa vasta viimeinen vaihe on musiikkiraita!

Itselleni ainakin oli helpohkoa aloittaa vanhalla kunnon Windows Movie Makerilla, sillä se on pienen tutustumisen jälkeen todella helppo ja yksinkertainen, sekä siinä ainakin on suurimmilta osin kaikki perustoiminnot, mitä aloitteluun voi tarvita. Sen käyttämiseen löytyy myös paljon opetusmateriaalia internetin ihmeellisestä maailmasta, joten en lähde tässä sen toimintoja tarkemmin perkaamaan. Tässä esimerkiksi Jyväskylän Yliopiston sivuilta löytyvä tutoriaali Movie Makerin käyttöön. Itse Movie Makerin voit ladata täysin ilmaiseksi tästä (suora linkki Microsoftin web-arkistoon). Katso myös asennusohjekuvat alta, ettet asenna muita Windowsin vanhoja ”rupusovelluksia”.

Loppujen lopuksi editointia oppii vain kokeilemalla erilaisia temppuja ja miettimällä, että sopiiko kyseiset kikkailut videoon vai tekevätkö ne siitä sekavan. Ensimmäiseen videooni, joka oli noin 30 sekunnin mittainen, sain poltettua aikaani useita tunteja ihan vain säätöjen ja kokeilujen takia, mutta aika jo puolittui seuraavalle kerralle, vaikka kyseessä oli pidempi video. Osa ajasta meni kyllä ihan turhaan ääniraidan säätämiseen, kun tein sen virheen, että aloin lätkiä ääniä paikalleen jo hyvissä ajoin ennen kuin itse kuvamateriaali oli valmista.

Muista myös tallentaa tasaisin väliajoin! Varsinkin jos tietokone ei ole ihan sitä viimeisintä huutoa, niin editointiohjelmat ovat raskaita ja saattavat mennä jumiin kesken editoinnin. Movie Makerissa ongelma on osin vähäisempi, kun editointiohjelma on itseasiassa vuodelta 2012, eikä sitä ole käsittääkseni enää useampaan vuoteen päivitetty. Eipä kyllä ole tarvinnutkaan, sillä se ajaa asiansa vallan mainiosti.

Ota oppia muilta

Kuvaamisen suunnittelun ja toteuttamisen apuna suosittelen katsomaan muiden videoita ja bongailla mitä, lopulta hyvin yksinkertaisiakin, kikkoja heidän videoissaan on? Videon luontevuudelle on olennaista siinä tapahtuva liike, eli liikkuuko videoissa enemmän kuvauskohde vai kamera? Kuinka ne videot on leikattu eli miten ne siirtyvät kohdasta toiseen? Miten video rytmittyy eli onko leikkauksia tiheästi vai harvoin? Miten äänenvoimakkuudet muuttuvat videoissa? Mitä jonkun kokeneemman video sinun mielestäsi kaipaisi ehkä lisää? Koita siis katsoa toisten videoita tarkkaavaisesti ja miettiä, mitä niissä voisi tehdä. Nopeasti alat tunnistamaan erilaisia temppuja niissä, joita et aiemmin ole tullut ajatelleeksi ja opit myös miettimään, mitä omat videosi kaipaisivat!

Seuraavana minulla on Adobe Premiere -editointiohjelman kanssa opettelu, kun Movie Maker alkaa olemaan hallussa ja haluan jo toteuttaa visioitani vähän kattavammin kuin mihin Movie Maker taipuu. Mutta siitä ja muista jutuista sitten tuonnempana, kun on enemmän kerrottavaa 🙂

Jos taltiointi videoiden muodossa kiinnostaa enemmänkin ja haluat siihen panostaa, niin käy toki kurkkaamassa myös meidän valikoima video- ja valokuvaukseen.

Ei kai tässä sitten muuta kuin lycka till videoiden tekoon sinullekin ja kuulemiin!

-Heikki