Puhelin on tärkeä arjen yhteydenottoväline, mutta myös paljon muuta. Käytämme puhelinta nykyään lähestulkoon kaikkeen, sillä puhelimessa on meidän sosiaalinen elämämme sekä myös erilaiset palvelut, joita tarvitsemme lähestulkoon päivittäin. Ostokset ja vaikkapa pankkiasiointi onnistuu nykyaikana näppärästi eikä erillistä kameraa, tulostinta tai vaikkapa skanneria enää tarvita.

Puhelimia on saatavilla joka lähtöön eikä uusin iPhone tai Samsung ole välttämättä kaikille se sopivin ratkaisu. Kyseiset puhelimet ovat loistavia niin sanottuun tavalliseen käyttöön, mutta kovemmalla käytöllä tai vaikkapa haastavammissa olosuhteissa niistä puuttuu ominaisuuksia ja niihin ei voi luottaa. Tavallisimmissa puhelimissa ei ole esimerkiksi lämpökameraa, joka monen mielestä saattaa olla hyvinkin tarpeellinen.

Mutta miten puhelimen lämpökamera toimii ja kenelle se sopii? Millaisia lämpökamerallisia malleja markkinoilla on ja millainen on vuoden 2021 suojattu puhelin?

Mikä on puhelimen lämpökamera?


Puhelimen lämpökamera on käytännössä katsoen tavallinen lämpökamera, joka on asennettu mobiililaitteeseen. Koska puhelin on pieni ja kevyt, tulee siihen asennetun lämpökameran olla niin ikään kompakti. Nykyteknologia mahdollistaakin lämpökamerateknologian käytön pienissäkin laitteissa ja mukana kannettava lämpökamera on varsin kätevä.

Lämpökamera on oikeastaan lämpösäteilyn vastaanotin. Lämpösäteilyä on kaikkialla, mutta eri kappaleiden kokonaisenergian määrät tiedetään, joten lämpösäteilyn perusteella voidaan esimerkiksi päätellä, onko kappale elollinen vai eloton olento. Lämpökamera mittaa kuvauskohteen pinnasta kappaleen omaa säteilyä ja muuttaa sen automaattisesti digitaaliseksi kuvaksi. Näin voidaan havainnollistaa muun muassa pintalämpötilajakaumia.

Puhelimen lämpökameran osia ovat muun muassa ilmaisinmateriaali ja optiikka. Ilmaisinmateriaalin tehtävänä on skannata kohde ja optiikka vaikuttaa lämpökameran näkymäalueeseen. Yleensä lämpökameroita ei voi optisesti zoomata, sillä teknologia ei mahdollista sitä. Mittaustarkkuus riippuukin erotuskyvyn lisäksi esimerkiksi käytetyn lämpötila-alueen laajuudesta.

Nyt kun ymmärrämme, mikä lämpökamera on ja mihin se perustuu, voimme siirtyä tutkailemaan sitä, mitä hyötyä siitä on.

Mitä hyötyä lämpökamerasta on?

Lämpökameroita on olemassa kahta erilaista tyyppiä. Toinen on mittaava ja toinen on ei-mittaava. Ei-mittaava on edullisempi, sillä se on yksinkertaisempi. Mittaava kamera on hyödyksi esimerkiksi kuntotarkastuksissa, teollisuuden kunnossapidossa ja erilaisissa tutkimuksissa. Ei-mittaava on taas oivallinen apu esimerkiksi etsintä- tai valvontalaitteena. Lämpökameroita käytetäänkin oivallisesti apuna vaikkapa kadonneen etsinnöissä.

Puhelimen lämpökamera eli useimmiten FLIR-lämpökamera sopii etsintätehtäviin ja sen avulla voi löytää esimerkiksi ihmisen tai eläimen pimeässäkin. Lisäksi sillä voi tunnistaa kuumat paikat ja välttää näin vaikkapa palovammat. Lämpökameran hyötykäyttö puhelimessa rajoittuu sellaisiin ihmisiin, jotka hyödyntävät teknologiaa vaikkapa työssään tai vapaa-ajalla. Pelkän lämpökameran takia puhelinta ei kannat kuitenkaan valita, sillä mikäli puhelimelle on muita vaatimuksia, saattaa lämpökamera kannattaa hankkia erillisenä laitteena.

Kenelle puhelin lämpökameralla sopii?

Kuten jo edellä vihjasimmekin, lämpökameralla varustettu puhelin sopii sellaisille ihmisille, jotka tarvitsevat lämpökamerateknologiaa päivittäisissä toimissaan. Esimerkiksi rakennusalalla siitä voi olla paljonkin iloa. Toinen ryhmä ovat esimerkiksi metsästäjät tai maatalouden alalla työskentelevät ihmiset, jotka voivat hyödyntää tekniikkaa vaikkapa kadonneen eläimen etsinnässä.

Puhelin lämpökameralla sopii sellaisille ihmisille, jotka tarvitsevat puhelinta kovaan käyttöön. Puhelin joka on varustettu lämpökameralla on usein erittäin raskaasti suojattu ja näin ollen kestävä. Kestävä puhelin ei kuitenkaan enää tarkoita joustamista muista puhelimen tärkeistä ominaisuuksista, sillä uusimpien älypuhelinten suojaukset ovat parantuneet vuosi vuodelta ja toisaalta RUGGED-puhelinten ominaisuudet ovat parantuneet.

Puhelinten suojaukset paranevat vuosi vuodelta

Hyvin suojattu ja kestävä puhelin tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita. On kuitenkin olemassa standardeja, jota puhelimen tulee täyttää, jotta se luokitellaan virallisesti vaikkapa veden- tai iskunkestäväksi.

IP-luokitus on hyvä esimerkki siitä, kuinka sähkölaitteiden suojauksia voi vertailla kansainvälisellä tasolla. Se kertoo laitteen suojauksesta ulkoisia uhkia, kuten pölyä ja vettä vastaan. IP-luokitusta katsomalla voit esimerkiksi selvittää sen, kuinka kauan puhelin kestää upotusta veteen ja kestääkö se höyryä. Lisäksi puhelimissa on muita standardeja, joita vertailemalla voit selvittää sen, kuinka hyvin suojattu laite todella on.

Puhelinten suojaukset paranevat vuosi vuodelta. Toki asiaa voidaan ajatella niinkin, että vanhat puhelimet olivat paljon kestävämpiä, kuin nykyiset älypuhelimet, mutta pelkkiä älypuhelimia ajatellessa tilanne on parantunut. Toisaalta taas hyvin suojattujen puhelinten ja raskaaseen käyttöön tarkoitettujen laitteiden, kuten lämpökamerapuhelinten ulkonäkö on parantunut ja ominaisuudet kehittyneet. Enää ne eivät ole suuria ja rumia mötiköitä vaan voit saada suhteellisen sirorakenteisen laitteen, joka on varustettu kaikilla rakennusalan tai luonnossa liikkumisen apuvälineillä. Ensin sinun tulee kuitenkin tietää, millaisen puhelimen haluat.

Lue vinkit valintaan seuraavasta kappaleesta!

Valitse puhelin aina omaan tarpeeseesi

Kuten kaikessa muussakin, myös puhelimen valinnassa kannattaa aina lähteä siitä, mikä on sinun tarpeesi puhelimelle. Mikäli käytät laitetta vaikkapa pölyisessä työtilassa, kannattaa unohtaa tavallisimmat, ei IP68-suojatut mallit. Mikäli haluat erittäin siron puhelimen, voi hyvin suojatulle puhelimelle jäädä toivomisen varaa.

Valitse puhelin sen ominaisuuksien ja ulkonäön mukaan. Ei kannata ostaa laitetta, joka on liian iso tai liian pieni. Puhelimen tulee miellyttää myös omaa silmää, mikäli hyödyt lämpökamerasta oikeasti, osta sellainen malli, jossa se on mukana.

Tuotesuosituksia suojattuihin puhelimiin

Puhelimen valinnan ei tarvitse olla vaikeaa kunhan vain tunnistaa omat tarpeensa ja asettaa ostokselle budjetin. Hyvän, suojatun puhelimen saa helposti jopa edullisemmin kuin vaikkapa uuden iPhonen, sillä valitsemalla vähemmän tunnetun brändin ei päädy maksamaan nimestä.

Ulefone Armor 11T on FLIR-lämpökameralla varustettu 5G älypuhelin, joka on kaiken lisäksi vedenkestävä. IP68 suojattu puhelin kestää upotusta ja on pölysuojattu, joten kyseessä on loistava puhelin vaativiinkin olosuhteisiin. Puhelimessa on 48 megapikselin kamera ja valmius luoda lämpökarttakuvia. Lisäksi puhelin on varustettu kestävällä akulla ja neljällä erillisellä paikannusjärjestelmällä.

Blackview BV9900 Pro on niin ikään IP-68 luokituksen saanut lämpökameralla varustettu älypuhelin. Sonyn 48 megapikselin kamera ja yökuvaamisen laatua parantava tukikamera, sekä FLIR-teknologia tekevät lämpökamerakuvaamisesta mukavaa. Puhelin on veden- ja iskunkestävä ja toimii jopa -30 asteen pakkasessa. Puhelinta voi käyttää radiopuhelimena ja siinä on neljä eri paikannustoimintoa, joten tällä mallilla pärjää pitkälle vaikka eksyisi metsään.

Ulefone Armor 9 on hieman edellä mainittujen puhelinmallien mukaan varustettu lämpökameralla. Puhelin ei myöskään tingi veden- ja iskunkestävyydestä vaan se on niin ikään IP68-luokan suojattu. Ulefonen Armor 9 on myös varustettu laadukkaalla Samsunging 64MP kameralla, joten saat hyvälaatuista kuvaa, mikäli se on sinulle tärkeää. Puhelimella on lisäksi MIL-STD-810G suojaus ja mainio akku, joten se kestää hyvinkin railakasta menoa.

Mikäli kiinnostuit hyvin suojatuista puhelimista, tutustu monipuoliseen valikoimaamme täällä.