Lokakuussa e-villen kuukauden tuotteena oli aurinkopaneelilla varustettu LED-ulkovalo, jossa on lisäksi liiketunnistin. Reilun kympin hintainen ulkovalo oli välitön hitti, mutta moni epäili silti valon toimintaa Pohjolan kylmässä ja pimeässä talvessa. Lampusta on tuoreeltaan kaupassa nyt myös 36 LED-polttimon versio, joten halusin tässä blogikirjoituksessa valottaa hieman lampun toimintaa ja perustella miksi tämä toimii myös Suomen leveysasteilla.

36 LED ulkovalo

LED ulkovalo liiketunnistimella

Lamppu on itsessään hyvin yksinkertainen. Halkileikattuna kolmion muotoisen lampun yhdellä sivulla on 12kpl (tai suuremmassa lampussa 36kpl) LED-polttimoita, toisella sivulla on 45 asteen kulmassa istuva aurinkopaneeli ja takasivu kiinnitetään seinään. Päivän aikana aurinkopaneeli lataa sisäänrakennettua akkua ja hämärän tullessa lamppu aktivoituu. Plussana lampussa on liiketunnistin, joten lamppu kytkeytyy päälle vasta havaitessaan liikettä.Ulkovalo

Suuremmassa, 36 LED-versiossa on myös muutama eri valotila, kuten jatkuva päälläolo tai virransäästötila, jossa valo palaa himmeänä jatkuvasti, mutta kirkastuu havaitessaan liikettä. Olen itse ollut pitkään skeptinen aurinkopaneelillisten tuotteiden kanssa, mutta omat testini vakuuttivat tämän kohdalla siitä, että valo toimii myös Suomessa. Tämä johtuu osittain LED-polttimoiden pienestä energiantarpeesta sekä lampun energiaasäästävästä luonteesta, sillä valo syttyy vain havaitessaan liikettä ja sammuu noin 10 sekunnin jälkeen.

Toimiiko aurinkopaneeli talvella?

Aurinkopaneeli on siitä hieman huono nimitys, että tästä saa helposti sen kuvan, että paneeli toimii vain suorassa auringonpaisteessa. Aurinkopaneelin pintaan rakennetut kennot keräävät päivänvaloa ja muuntavat tämän sähköenergiaksi. Tein pientä taustaselvitystä ja koitin saada tarkkaa lukua aurinkopaneelin tehokkuudesta pilvisellä säällä, mutta tästä oli hieman vaihtelevia lukuja saatavilla. Brittien aurinkopaneelikäyttöä käsittelevä artikkeli listasi tehokkuudeksi tavallisesti 40% todella pilvisellä säällä.

Liiketunnistinvalo

Tämä riippuu myös aurinkopaneeleista, joten laitoin itse valot testiin asuintaloni terassilla. Terassi on paikallisittain matalahkon talon katolla, johon paistaa rajallisesti aurinko aamusta muutaman tunnin ajan ja jälleen iltapäivästä noin 3 tunnin ajan. Muun aikaa aurinko kiertää naapuritalojen takana. Asensin kolme valoa seuraavasti:

Valo1: Asennettu seinään osoittamaan pohjoiseen. Saa auringonvaloa aamulla noin 3 tunnin ajan
Valo 2: Asennettu osoittamaan länteen katoksen alle noin metrin katoksesta, ei saa lainkaan suoraa auringonvaloa
Valo 3: Asennettu osoittamaan pohjoiseen katsoksen alle noin 50cm katoksesta, ei suoraa auringonvaloa

Ulkovalojen asennus Näistä valo 1 sai siis suoraa auringonvaloa ja yleisesti eniten päivänvaloa. Valo 2 on asennettu matalalle niin, että se saa päivänvaloa etenkin iltapäivällä. Valo 3 puolestaan on terassin katoksen alla, eikä saa oikein päivän, eikä auringon valoa. Kuten arvata saattaa, Valo 3 hyytyi illalla hämärän tultua muutamassa minuutissa. Valo 2 kesti satunnaista syttymistä ja sammumista useamman tunnin ja Valo 1 pelitti läpi testin ilman ongelmia.

Tässä siis kenties säätä ratkaisevampi tekijä on kuinka valot asentaa. Nämä kannattaa käytännössä asentaa mahdollisuuksien rajoissa osoittamaan etelään, jotta nämä saisivat mahdollisimman paljon suoraa valoa. Kuitenkin mikäli nyt sattuu olemaan täysi pilvipeitto ja räntäsade talvipäivänseisauksen aikoihin, niin ei pidä yllättyä jos paneeli ei lataa akkua edes puolilleen.

Liiketunnistimella varustettu ulkovalo

Kannattaako ulkovaloa hankkia?

Näistä valoista on pakko sanoa, että valot olivat todella positiivinen yllätys. Oletin, että tähän hintaan valot olisivat aivan täysiä leluja ja että joko a) Paneelit eivät toimi b) Valo ei toimi tai c) Liiketunnistin ei toimi, mutta kaikki ovat tähän asti pelanneet ongelmitta. 0.2W/kpl tehoiset polttimot ovat riittävän kirkkaat valaisemaan pimeässä, mutta ne eivät vie juuri sähköä, etenkään syttyessään vain noin puoleksi minuutiksi kerrallaan. Minut yllätti myös lamppujen hämärätunnistin ja kuinka hyvin se toimii. Yleisesti plussaa valo saa hinta-laatusuhteeesta, helposta asennuksesta sekä kolmesta pääominaisuudestaan sekä säänkestävästä rakenteestaan: Lamppu kestää vesisadetta ja valmistaja lupasi jopa pakkasenkestoa 20 asteeseen asti. Kannattaa muistaa kuitenkin, että lumipeitteinen aurinkopaneeli ei lataa akkuja vaikka kuinka paistaisi. Miinusta tulee ei-yllättäen rajoitetuista asennusmahdollisuuksista ja heikentyvästä toimintakyvystä talvella.

+ Halpaa kuin makkara
+ Helppo asentaa
+ Säänkestävä
+ Liiketunnistin

+ Hämärätunnistin
+ Aurinkopaneeli
– Pakko asentaa valoisaan paikkaan
– Ei lataudu täyteen pilvisellä säällä talvella

Kurkkaa valot e-villen verkkokaupassa:

12 LED-polttimon ulkovalo aurinkopaneelilla ja liiketunnistimella

36 LED-polttimon ulkovalo aurinkopaneelilla ja liiketunnistimella

P.S. Käy myös kurkistamassa hieman siivottu ja paremmin järjestelty valokategoria kaupassa tästä.


Mitä pidit blogikirjoituksesta? Mistä et pitänyt? Anna risuja ja ruusuja, niin osaan kirjoittaa ensi kerralla paremmin 🙂

Hauskaa joulun odotusta.

Tuomo