Lihashuoltovasara on loistavat työkalu ihmisille, jotka ovat aktiivisia urheilemaan ja harrastamaan kaikkea kuntoiluun liittyvää. Lihashuoltovasara sopii myös erinomaisesti toimistotyöntekijöille, jotka istuvat päivät konttorissa tai kotona tietokoneen ääressä. Lihashuoltovasaralla voi hoitaa näppärästi alaselän, niskan, jalkojen tai vaikkapa käsien jumit, joita päivittäinen tekeminen tuppaa meille aiheuttamaan.

Lihashuoltovasaroiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen muutaman vuoden aikana. Aiemmin vasarat olivat lähinnä urheilijoiden käytössä, sillä niiden avulla lihaksien nopea palautuminen onnistuu erittäin sutjakkaasti. Nykyään lihashuoltovasara on kuitenkin jokaisen ihmisen ulottuvissa oleva apuväline, jolla hieronnan tarpeet on helppo täyttää suoraan kotioloissa.

Lihashuoltovasara on siis loistava apu lihaskipuihin, urheilusuorituksesta palautumiseen, ja myös osittain venyttelyn korvaajaksi. Mutta miten se tarkalleen toimii ja mihin sen tehokas toiminta perustuu? Miten lihashuoltovasara voi hieroa ja miten siitä saa kaiken irti? Lue tämä esittely ja opit parhaat niksit lihashuoltovasaroiden hierontatekniikoihin- sekä tiloihin.


Lihashuoltovasaran toimintaperiaate

Lihashuoltovasaran toimintaperiaatteena on tärinä. Se toimii mekaanisesti niin, että se tuottaa värinää, joka johdetaan lihakseen. Lihas rentoutuu värinän johdosta ja rentoutumisen lisäksi värinä aktivoi verenkiertoa, joka edesauttaa lihaksen palautumisessa. Lihashuoltovasaran aiheuttama värinä nopeuttaa myös hieman paikallista rasvanpolttoa.

Lihashuoltovasaran mukana tulee usein erilaisia päitä ja vasarassa on valittavissa erilaisia toimintanopeuksia, riippuen omista makutottumuksista ja kohteesta jota hierotaan. Tutustumme niihin vielä lisää myöhemmin tässä postauksessa. Tässä vaiheessa voimme todeta, että erilaisilla hierontatekniikoilla päästään hyvin käsiksi eri lihasryhmien syviin lihaksiin ja näin saadaan aiheutettua lihaksen rentoutuminen suhteellisen helposti ja erityisen vähäisellä manuaalisella työpanoksella.

Lihaksen värisyttäminen aiheuttaa lihaksen rentoutumisen ja vähentää kipua ja nopeuttaa paranemista urheilusuorituksen tai vamman jälkeen. Lihashuoltovasaralla voi kuitenkin myös aiheuttaa vahinkoa, mikäli sitä ei käytä oikein. Vasaralla tulee aina välttää luita, ja ennen lihashuoltovasaran käyttö tuleekin konsultoida omaa lääkäriä, varsinkin jos taustalla on vaikkapa jokin urheilu- tai muu vamma.


Erilaiset hierontatilat

Lihashuoltovasaraa käytetään yleensä itse, mutta sillä voi toki hieroa myös kaveria. Itse hieroen vasaralla on melko helppoa havaita sopiva nopeus ja valita se hierontapää, joka tuntuu kyseiseen lihakseen sopivalta. Lihashuoltovasaran oppiikin nopeiten tuntemaan ennen kaikkea juuri kokeilemalla. On olemassa kuitenkin tiettyjä hierontatiloja, joihin kannattaa perehtyä jo ennen vasaran käyttöönottoa. Lue lisää vasarasi ominaisuuksista sen käyttöohjeista.

Lihashuoltovasarassa on valittavissa erilaisia nopeuksia ja yleensä nopeampi nopeus on tehokkaampi. Näin ollen kannattaakin aloittaa hierominen aina hieman matalammalla teholla ja nostaa sitä sitten omien tuntemusten mukaan. Osa lihaksista pitää nopeasta mutta kevyestä hieronnasta, kun taas osa etenkin suurimmista lihaksista vaatii hitaampaa, mutta jykevämpää hierontaa. Näin ollen vasaran manuaalisella tilalla pystyy oikein hyvin vastaamaan eri lihasten erilaisiin tarpeisiin.

Monissa vasaroissa on erilaisia toimintatiloja, joissa esimerkiksi ohjelman nopeus kasvaa vaikkapa tietyllä intervallilla. Hierontavasaran nopeus saattaa nousta kolmen sekunnin välein tiettyjen nopeuksien välillä palaten kierroksen jälkeen takaisin matalimpaan nopeuteen. Näitä tiloja on yleensä niin, että yksi tila hieroo aina suhteellisen matalilla nopeuksilla ja toinen taas korkeammilla. Saatavilla on usein tietysti myös manuaalinen nopeus, joka ei muutu vaan pysyy käyttäjän valitsemana.

Niin sanotut AI-vasarat eli älykkäät hierontavasarat tuntevat itse sen, millaista vastusta lihas vasaralle antaa. Näin ollen vasaran nopeus kasvaa, mikäli sitä painaa syvälle sellaisen lihakseen, joka vaatii paljon työtä. AI-tila vaatii hieman totuttelua, sillä siinä vasaran nopeus muuttuu nopeastikin, kun sitä vaikkapa painaa lihakseen, mutta kun ominaisuus on tuttu, on siitä paljon iloa pitkäksikin aikaa. Älyominaisuuksilla varustellusta lihashuoltovasarasta hyvänä esimerkkinä on Booster M2 joka on huipputehokas, hiljainen ja jämäkkä hierontavasara.

Erilaiset hierontatilat ja paketin mukana tulevat hierontapäät vaihtelevat eri tuotteiden välillä. Lue aina oman vasarasi käyttöohjeet ennen sen käyttämisen aloittamista.


Hieronta lihashuoltovasaralla

Lihashuoltovasaralla hieromisessa tärkeää on valita oikea vaihtoehto vaihtopäiden joukosta. Vaihtopäiden määrä ja niiden valikoima vaihtelee tuotteiden välillä, mutta usein vasaran mukana tulee ainakin neljä erilaista hierontapäätä.
Ensimmäinen näistä on niin sanottu pallopää, eli simppeli pehmeä pallo, joka asetetaan vasaran päähän. Pallo on valmistettu pehmeähköstä materiaalista ja se antaa jonkin verran periksi, on hieronnan voimakkuus tasainen ja tyyli suhteellisen pehmeä. Tällä hierontatyylillä voi hieroa esimerkiksi vatsalihaksia, suuria jalkalihaksia ja pakaralihaksia. Se sopii lihasten rentoutukseen ennen ja jälkeen urheilun ja sillä saa esimerkiksi tanssista, yogasta tai aerobicista väsyneet lihakset heräämään.

Toinen yleinen vasaran mukana tuleva pää on niin sanottu sienipää, joka on leveä tatti varren päässä. Sillä voi hieroa vaikkapa vatsalihaksia, rintalihaksia tai jalkoja, mutta koska kyseessä on kovaa muovia oleva pää, on tällä hieronta tarkkarajaisempaa ja hieman voimakkaampaa, kuin edellä mainitulla pehmeämmällä pallopäällä.

Kolmas paketista usein paljastuva pää on niin sanottu U-pää. Se on U:n muotoinen hierontapää, joka asetetaan lihasta vasten. Molemmat haarat aiheuttavat yhtä suuren stimulaation ja voiman, joten tällä päällä saa tehtyä yksinkertaiseen akupunktioon perustuvan hieronnan. U-päällä voi hieroa esimerkiksi selkärangan ympärystöä, sillä sen voi asettaa niin, että toinen pää on toisella ja toinen toisella puolella selkärankaa. Tämä sopiikin erittäin hyvin toimistotyössä väsyneisiin olkapäihin, selkärangan alueeseen ja esimerkiksi niskan alueelle. Pää on kovaa muovia joten sen kanssa tulee olla erityisen varovainen ja varoa satuttamasta varsinaisia luita tai esimerkiksi selkärankaa, sillä luiden päällä oleva luukalvo on erittäin ohutta ja voi kärsiä liian railakkaasta hieronnasta.

Neljäs pää on tötterön mallinen, kovaa muovia oleva melko pieni ja terävä pää. Sen avulla voi esimerkiksi hieroa jalkapohjia tai kämmeniä tai muita pieniä lihaksia, joihin tulee saada syvälle menevää hierontaa.

Yllämainittuja päitä vaihtelemalla hierontakokemuksesta saa melko monipuolisen, sillä ihmisellä on erittäin paljon hyvinkin erilaisia lihaksia, joten ei voida olettaa, että yhdellä tyylillä tai tekniikalla päästäisiin näihin kaikkiin käsiksi. Erilaisten päiden ansiosta lihashuoltovasara onkin melko hyvä korvike ihmishieronnan rinnalle tai ainakin se auttaa pidentämään hierontakertojen väliä.


Hierontatekniikoita

Hierontavasaralla hieroessa tulee olla kärsivällinen, sillä sen käytön oppiminen ottaa hieman aikaa ja harjoittelua, jotta siitä saa kaiken irti. Hieroja on ammatti, jota ei suotta opiskella jopa vuosia, sillä lihasten ja niiden kiinnitysten tunteminen auttaa saavuttamaan parhaan tuloksen myös hierontavasaraa käytettäessä. Lihashuoltovasaralla oppiikin hieromaan kaikista parhaiten kokeilemalla sitä hitaasti ja rauhallisesti ja omia lihaksia tunnustellen.

Hierontatekniikka lihashuoltovasaralla perustuu värinän lisäksi paineeseen. Vasaralla pitää onnistua tuottamaan riittävän suuri paine oikeaan kohtaan lihasta. Myös vasaran nopeuden tulee olla oikea, sillä lihaksen pitää saada riittävän syvä ja intensiivinen stimulaatio, jotta se pääsee rentoutumaan.

Lihashuoltovasaralla ei kannata hieroa liian pitkään, sillä mikäli yhteen lihakseen kohdistaa hierontaa vaikkapa vain 1-2 minuuttia, on se jo paljon ja liiallisella hieronnalla saatetaankin lihakseen ohjata liikaa nesteitä. Lihashuoltovasaralla kannattaakin hieroa aina annettujen ohjeiden mukaan ja niin, että tiettyä lihasta hieroo vain hetken aikaa ja pitää sitten ohjeen mukaisen tauon.

Lihashuoltovasara ei ole, eikä se saa olla ainoa lihashuollon väline, vaan lihaksia tulee edelleen venytellä ja myös perinteinen manuaalinen hieronta tulee tarpeeseen. Lihashuoltovasara ei saa siis olla pelkkä nopea apu kipuun, sillä kun sitä käyttää osana muuta lihastenhuoltoa on siitä paljonkin apua pitkällä aikavälillä. Lihasjumeja voi ennaltaehkäistä venyttelemällä ja vahvistamalla lihaksia, joten lihashuoltovasara ei ole mikään ihmelaite vaikka siitä paljon apua onkin.

Tutustu kattavaan lihashuoltovasara-valikoimaamme tästä