Oletko ajatellut uuden menopelin hankintaa? Tykkäätkö pyöräillä maastossa, vai oletko sellainen pyöräilijä, jonka työmatkalle mahtuu satunnaisesti vaikeampaakin maastoa? Olet ehkä kuullut fatbikestä tai jopa kokeillut sellaista, mutta nyt kun uuden fillarin hankinta on edessä et enää tiedä, millainen valita. Hankkiakko maastopyörä vai ehkäpä fatbike? Mikä oikeastaan on fatbike? Miten se eroaa perinteisestä maastopyörästä ja kumpi olisi kannattavampi valinta?

Mikä on fatbike?

Fatbike on totuttua leveämmillä renkailla varustettu ärjyn näköinen polkupyörä. Pyörä näyttää melko paljon maastopyörältä, mutta fatbike on usein varustettu jopa 4″ leveillä renkailla. Isot renkaat tekevät ajamisesta pehmeää ja helppoa jopa vaativimmissa olosuhteissa. Fatbike eli läskipyörä onkin loistava valinta silloin, kun pyöräilijän tulee edetä maastossa.

Läskipyörä toimii maastossa kesällä ja talvella. Sillä voi ajaa lumessa tai vaikkapa pehmeällä, upottavalla hiekalla. Sillä voi toki ajaa myös aivan tavallisella maantiellä ja tiellä ajaminen on laadukkaiden vaihteiden ja hyvien jarrujen ansiosta yhtä turvallista kuin millä tahansa pyörällä.

Fatbikestä tekee fatbiken juuri sen isot ja näyttävät renkaat sekä runko. Läskipyörä on oiva vaihtoehto perinteiselle maastopyörälle, mutta ei voida sanoa että se olisi auttamatta parempi kuin perinteinen maastopyörä.

Millainen on perinteinen maastopyörä?

Perinteinen maastopyörä eroaa tavallisesta kaupunkipyörästä monin eri tavoin. Istuma-asento on erilainen ja usein esimerkiksi vaihteiden määrä on maastopyörässä huomattavasti suurempi. Maastopyörä on hyvä yleispyörä, sillä sen avulla pärjää niin asfaltilla kuin maastossakin, joten myös kaupunkiajaminen onnistuu hyvin. Maantieajossa kannattaa suosia ennen kaikkea maantiepyörää, joka on huomattavasti kevyempi ajaa. Muussa yleiskäytössä maastopyörällä pärjää vallan mainiosti.

Maastopyöriä on erilaisia ja yksi iso ero eri tyyppien välillä on se, että pyörä voi olla täysin jousittamaton, molemmista päistä jousitettu, tai jotain näiden väliltä. Mitä aggressiivisemmalla ja kovemmalla käytöllä pyörä on, sitä enemmän joustoa siinä kannattaa olla.
Maastopyörissä on erilaisia vaihteistoja hieman erilaisilla ominaisuuksilla, mutta yhteistä pyörille on se, että vaihteita on paljon. Kattava vaihteisto auttaa etenemään maastossa ja näin ollen sen tärkeys korostuu juuri maastopyörissä. Maastopyörän jarrut ovat tehokkaat ja pyörän rengaskoot vaihtelevat. Yleisin renkaan kiekon koko on kuitenkin 29″. Maastopyöristä puhuttaessa ei myöskään sovi unohtaa sähkömaastopyörää. Valikoimistamme löydät sekä miesten sähkömaastopyörän, että naisten sähkömaastopyörän, jotka molemmat tekevät pyöräilystä vielä entistäkin helpompaa ja vaivattomampaa perinteiseen maastopyörään verrattuna, tarjoten kuitenkin muuten samat ominaisuudet.
Maastopyöräilyssä itsessään on runsaasti alalajeja ja pyörätyypit vaihtelevat eri lajien välillä. Fatbike eli läskipyörä on oikeastaan yksi maastopyöräilyn alalaji ja näin ollen maastopyörä ja fatbike eivät ole varsinaisesti suoraan verrattavissa.

Mikä on fatbiken ja maastopyörän ero?

Kuten jo totesimme, läskipyörä on maastopyörän alalaji. Sekä perinteinen maastopyörä, että läskipyörä sopivat hyvin maastoon ja kaupunkiajoon, mutta pitkän matkan ajoon niitä ei suositella. Suurin ero pyörissä on renkaat, sillä fatbiken renkaat ovat jopa 4″ leveät, kun taas tavallisen maastopyörän rengas on usein 2-2,4″ levyinen.

Fatbiken renkaissa on niiden koosta johtuen huomattavasti enemmän pitoa ja pyörällä pääsee paremmin vaikkapa juurakoissa tai kivikkoisilla poluilla. Läskipyörä on kuitenkin jonkin verran raskaampi ajettava ja luonnollisesti myös painavampi, kuin osa erittäin kevyistä maastopyöristä.

Fatbike on helppo ajettava, joten sillä pääsee hyvin vaikka olisi vasta aloitteleva maastopyöräilijä. Läskipyörä myös joustaa erittäin hyvin, joten esimerkiksi alamäessä, jossa on kiviä, on fatbike huomattavasti mukavampi ajettava kuin perinteinen jäykkäperäinen maastopyörä.

Läskipyörä kantaa paremmin pehmeässä maastossa, mutta kovemmassa maastossa ja esimerkiksi tasaisella maalla maastopyörä voittaa läskipyörän, sillä se on kevyempi ajettava.
Oikean pyörän valinta riippuu aina ihmisestä ja fillarin käyttötarkoituksesta. On ihmisiä, jotka tarvitsevat sekä fatbiken, että maastopyörän, mutta usein etenkin säilytyksen kannalta vain yhden pyörän valinta kannattaa. Mutta kumpi valita?

Kumpi valita?

Markkinoilla on erittäin suuri valikoima erilaisia pyöriä erilaisiin tarkoituksiin. Pyörän valinnassa kannattaakin aina lähteä liikkeelle omasta tarpeesta ja siitä, minkälaisella budjetilla pyörän valintaan lähtee

Mieti valinnassa aina pyörän käyttötarkoitusta. Ajatko pyörällä esimerkiksi työmatkaa ja ulkoilureittejä? Ajatko toisinaan satunnaisia metsälenkkejä tai maastoajoa? Oletko aktiivinen pyöräilyn harrastaja? Onko pyörän tyyli kuinka tärkeää? Oman tarpeen kartoittaminen kannattaa tehdä harkiten, sillä juuri se määrittää sen, millainen pyörä juuri sinulle sopii.
Mikäli pyöräilet paljon teillä ja helpoilla metsäpoluilla, kannattaa ehkä hankkia perinteinen maastopyörä. Mitä enemmän hankalaa maastoa etenet, sitä suurempi on jousituksen ja jouston merkitys ja fatbiken etu maastopyörään nähden kasvaa.

Läskipyörä ei ole törkeän nopea pyörä. Fatbike on kuitenkin yllättävän nopea pyörä sen leveisiin renkaisiin ja runkoon suhteutettuna. Pitoa löytyy ja pyörällä kiipeää hyvin korkeallekin, mutta matka-ajossa pyörä ei ole kaikista vikkelin. Läskipyörä kyllä rullaa yllättävän hyvin tasamaalla, mutta tavallista maastopyörää leveämmät renkaat luonnollisesti syövät hieman vauhtia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että läskipyörä olisi millään tapaa hidas fillari!

Fatbike on istumisasennoltaan erilainen, kuin perinteinen maastopyörä, joten sillä pyöräily ottaa aivan eri tavalla myös lihaksiin. Näin ollen hidas, mutta varma eteneminen maastossa onnistuu pyörällä, mutta samalla sen kanssa eteneminen vaatii lihasvoimia.

Jos olet henkilö, joka laittaa tyylin kaiken muun yläpuolelle, on fatbike ehdottomasti silloin oikea valinta. Läskipyörän ärjy ja leveä ilme herättää varmasti huomiota missä ikinä kuljetkin.

Vinkkejä pyöräilyyn

Läskipyöräily on kivaa ja fatbiken kanssa onkin mukava tehdä esimerkiksi päivämatkan luontoon. Läskipyöräily on kuitenkin hieman erilaista, kuin maastopyöräily, joten pyöräilyyn kannattaa varautua jo etukäteen.

Läskipyöräilyssä tärkeää on ennakointi ja tunnusteleva ajotyyli. Vaihdetta voi vaihtaa vain pyörän liikkuessa ja vaihteet tulee vaihtaa yksi kerrallaan. Mikäli vaihteita hyppää yli, voi pyörä kärsiä suuriakin vahinkoja. Ennakoi siis vaihteiden vaihto ja toimi rauhallisesti.

Vaihteita vaihdettaessa polkuvoimaa tulee keventää, jotta vaihteet vaihtuvat jouhevasti. Jarrukahvaa kannattaa tunnustella melko rauhallisesti, sillä pyörän jarrut ovat todella tehokkaat. Fatbike harrastuksen alussa kannattaa ajamista harjoitella ensin jollain helpolla paikalla. Läskipyöräilyssä kannatta myös varustautua kunnolla, sillä esimerkiksi väärä vaatetus voi tarttua pyörän paljaisiin rattaisiin ja aiheuttaa onnettomuuden. Testaa pyörän jarrut ja vaihteet ja pukeudu asiaan kuuluvasti. Muista aina käyttää kypärää!

Käy tutustumassa fatbike valikoimaamme täältä

Sähköpyörät löydät tämän linkin takaa