VR on monille uusi ja vieras käsite. Tästä huolimatta se on äärimmäisen houkutteleva, mutta myös helposti monille liian sekava ja laaja tuotealue. Laseja on valtavia määriä erilaisia ja niiden käyttötarkoitukset vaihtelevat laajasti. Väärin valitut lasit voivat pilata koko kokemuksen, eikä henkilö enää pitkään aikaan halua koskea VR-laseihin pitkällä tikullakaan. Oikein valitut lasit taas tarjoavat parhaillaan todella suurenmoisen ja mukaansa tempaavan elämyksen jonka pariin haluaa palata kerta toisensa jälkeen. Tässä blogikirjoituksessa haluankin opastaa erityisesti aloittelijoita VR-lasien valinnassa ja kertoa kuinka ne eroavat toisistaan.

24441-110749

Mitä on VR?

VR (Virtual Reality) tarkoittaa virtuaalitodellisuutta. Virtuaalitodellisuus on tietokoneympäristö, joka simuloi fyysistä läsnäoloa oikeissa maailman paikoissa tai mielikuvitusmaailmassa ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden olla vuorovaikutuksessa simuloidun maailman kanssa. Virtuaalitodellisuus keinotekoisesti monien erilaisten sensoreiden avulla elämyksen, johon voi kuulua esimerkiksi näkeminen, kuuleminen, kosketus ja haju.

Suurin osa meistä on joskus kuullut sanan virtuaalitodellisuus, mutta useille tekniikan mahdolliset sovellutukset ja erilaiset VR-tuotteet eivät ole kovinkaan tuttuja. Kaikkein selkein sovellutus VR-tekniikalle on pelit. Peleissä virtuaalitodellisuustekniikalla luodaan mielikuvituksellisia maailmoita, joissa käyttäjä on vuorovaikutuksessa pelin kanssa ja ultimaattinen tavoite on luoda käyttäjälle tunne, että hän on itse osa peliä. Pelien lisäksi kuitenkin Virtuaalitodellisuudella on myös monia muita sovellutuksia. VR-tekniikkaa käytetään pelaamisen lisäksi esimerkiksi erilaisissa videoihin, koulutukseen, suunnitteluun, taiteeseen ja terveydenhoitoon liittyvissä yhteyksissä.

Virtuaalitodellisuuden kehitys

2000-luku on ollut VR-tekniikalle suuri ja nopea harppaus. Tähän suurimpana syynä on ollut tuotteiden hinnan nopea lasku ja halvimmillaan VR-lasit voikin omistaa jo muutamalla eurolla. Googlen julkaisemat Cardboard DIY VR-lasit olivatkin tekniikan ensimmäinen laajemmin levinnyt ponnistus massamarkkinoille. Cardboard VR-laseissa prosessoinnin ja kuvan luomisen suorittaa älypuhelin, joka laitetaan sisälle laseihin. Tämän tyyppiset VR-lasit ovat äärimmäisen edullisia, mutta myös rajoittuneita visuaalisilta ominaisuuksiltaan. Pahvilaatikko design ei myöskään ole päässä markkinoiden mukavin vaihtoehto.

cardboard

Alkuperäisen Google Cardboard VR-designin puutteet ja rajoitukset johtivat kehittyneempien VR-lasien markkinoille tuloon. Uudemman sukupolven lasien idea on sama kuin Cardboardien alkuperäinen idea, eli älypuhelin laitetaan sisään laseihin ja sen annetaan hoitaa kaikki prosessointi ja puhelimen ruutu toimii VR-lasien näyttönä. Kehittyneempiin laseihin kuitenkin sisältyy usein toimintoja, joita ei ensimmäisessä versiossa ollut. Näihin laseihin lisätyt napit, kosketuspaneelit, säätimet, sensorit ja pehmikkeet parantavat elämystä huomattavasti, mutta hinta pysyy kuitenkin edelleen lompakkoystävällisellä tasolla. Uudet ominaisuudet mahdollistavat kuvan tarkkuuden ja linssien välin säädön, tarkemman päänseurannan ja vuorovaikutuksen virtuaalimaailman kanssa painikkeiden tai ohjaimen kautta.

22880-10287622846-10267425065-114928

Näiden paranneltujen älypuhelimille suunniteltujen VR-lasien mukana markkinoille saapuivat myös kalliimmat täysin itsenäiset all-in-one (Tunnetaan myös nimellä AIO) VR-lasit, sekä kumppanikseen erittäin tehokkaan PC:n vaativat tietokone VR-lasit. Tietokoneeseen liitettävät VR-laitteet tarjoavat parhaan kokemuksen, sillä ne saavuttavat korkeimman resoluution ja liikkeen tunteesta johtuva pahoinvoinnin riski on pienempi, mutta myös hinta on muita vaihtoehtoja huomattavasti korkeampi. All-in-one VR-lasit sisältävät kaikki tarvittavat komponentit ja käyttöjärjestelmä yleensä perustuu Androidiin. All-in-one lasien etuna on, että ne tarjoavat muita VR-laitteita enemmän vapautta ja mahdollistavat siten niiden käytön lähes missä vain. Käyttökokemus on myös usein älypuhelimille tarkoitettuja laseja parempi, mutta hinta jää kuitenkin huomattavasti PC-versioita alemmalle tasolle.

Viimeisin suurelle yleisölle suunnattu uutuus VR-laseissa on Google Daydream. Daydream VR on Googlen suositun Cardoard VR-alustan seuraaja ja tukee monia huomattavasti edistyneempiä ominaisuuksia, joista ilmeisimpänä esimerkkinä liikeohjain. Daydream on kuitenkin vielä sen verran uusi, että sitä tukevia puhelimia on toistaiseksi vain muutamia ja laitteistovaatimusten johdosta ne eivät ole halvimmasta päästä. Täyden Googlen tekemän päivittyvän listan Daydream yhteensopivista laitteista voit katsoa Googlen Daydream sivuilta.

Kuinka valitsen itselleni sopivan VR-laitteen?

1. Näköalue

Näköalue on merkittävässä roolissa VR-elämystä ja onkin yksi tärkeimpiä tekijöitä. Ihmissilmän näkökenttä ilman silmän liikettä on jopa 180astetta ja liike huomioituna se yltää lähes 270asteen näköalueeseen. Tämä yhdistettynä syvyysvaikutelmaan ja kuvanlaatuun muodostavatkin VR-lasien tärkeimmät vaatimukset, jotta ne onnistuvat huijaamaan aivosi uskomaan, että näet todellisen maailman. Mitä pienempi näkökenttä, sen epätodennäköisemmin lasit onnistuvat uskottelemaan aivoillesi, että maailman todellinen ja tuloksena käyttäjä voi kärsiä niin sanotusta tunnelinäkö-ilmiöstä. Korkeampi näköalue ei kuitenkaan yksin riitä tämän ilmiön estämiseen jos lasien muut vaatimukset eivät ole riittävällä tasolla. Käytännössä kannattaa etsiä laseja, jotka tarjoavat yli 90 asteen näköalueen.

näköalue

2. Linssien säätö

IPD (pupillien keskipisteiden välinen etäisyys) ja kuvan tarkkuus voidaan monissa laseissa säätää täsmäämään juuri sinun silmiisi.

Pupilliväliä voidaan yleensä yksinkertaisesti suurentaa tai pienentää yhdestä rullasta. Mikäli silmäsi ovat kaukana toisistaan haluat myös linssien olevan kauempana toisistaa. Lapsille taas linssien tulisi olla säädettynä lähelle toisiaan. Joissain VR-laseissa molempien linssien sijainti voidaan myös säätää erikseen.

Kuvan tarkkuuden säätö taas usein tapahtuu toisesta rullasta tai säätimestä. Säätö vaikuttaa näytön ja linssien väliseen etäisyyteen ja tulisi säätää vasta sen jälkeen, kun pupilliväli on ensin säädetty oikeaksi. On suositeltavaa aina suosia VR-laseja, joissa on sekä tarkkuuden, että pupillien välisen etäisyyden säätö.

3. Silmälasien yhteensopivuus

Mikäli käytät itse silmälaseja tai joku ystävistäsi tai perheenjäsenistäsi, jonka tarvitsee käyttää VR-laseja tarvitsee silmälasit kannattaa muistaa tarkastaa, että lasit on muotoiltu istumaan silmälasien päälle. VR-lasit, jotka on suunniteltu sopimaan silmälasien kanssa ovat usein himan leveämpiä. Joissain kalliimman pään VR-laseissa tämä saattaa myös olla ratkaistu VR-laseihin sisäänrakennetulla korjauksella, joka poistaa silmälasien tarpeen.

4. Paino, remmit ja mukavuus

Käytännössä haluat mahdollisimman kevyet VR-lasit. Lasien paino vaikuttaa suoraan mukavuuteen ja painavat VR-lasit eivät ole kovin mukavat päässä. Tämä korostuu erityisesti jos laseja käytetään pitkiä aikoja. Liian kevyitä laseja ei kuitenkaan aina kannata valita, sillä keveys usein tarkoittaa karsittuja ominaisuuksia ja joskus myös heikompaa rakennetta, sekä materiaaleja. Päätä mitä ominaisuuksia laseilta toivot ja vertaile sen jälkeen kriteerit täyttävien lasien painoa. Remmit laseissa ovat usein hyvin samantapaisia keskenään, mutta toisissa laseissa remmeihin voi olla lisätty esimerkiksi mukavuutta parantavia pehmikkeitä. Remmien vaikutus mukavuuteen kasvaa lasien painon mukana, eli painavalle VR-laitteelle on ensiarvoisen tärkeää, että remmit ovat suunniteltu mukaviksi ja painoa pois kasvoilta siirtäviksi.

5. Audio ja virtakaapelit

Ääni on erittäin merkittävä tekijä todella vaikuttavan VR-elämyksen luomisessa. Erityisesti tämä korostui, kun Google Cardboard alusta päivitettiin tukemaan erikoisäänitehosteita. Tämä kannattaakin pitää mielessä, sillä VR-lasit jotka täysin sulkevat puhelimen kaikilta reunoilta tekevät kuulokkeiden käytön mahdottomaksi. VR-sovellukset ovat raskaita, joten niiden aiheuttama kuormitus kuluttaa akun nopeasti. Täysin umpinainen rakenne estää kuulokkeiden lisäksi laitteen lataamisen kesken käytön, joka olisi tarpeen erityisesti pitkään laseja käytettäessä.

22903-10301518434-81198

6. Ohjain

Monissa edullisissa, sekä ensimmäisen sukupolven VR-laseissa ei lainkaan ole painikkeita. Tämä johtaa siihen, että puhelinta käyttääksesi joudut avaamaan lasit joka luonnollisesti ei ole kovinkaan kätevää. Tähän ongelmaan on kuitenkin helppona ratkaisuna ohjain. Ohjaimia on todella laaja kirjo ja se kannattaakin valita pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaan. Voi myös olla hyvä harkita kahta erilaista ohjainta. Ohjainta ei välttämättä tarvita tai hyvinkin simppeli ohjain riittää jos lasien käyttötarkoitus on lähinnä elokuvien katselu. Peleille taas on usein olennaista pystyä olemaan vuorovaikutuksessa maailman kanssa ja se vaatii ohjaimen. Mitä enemmän erilaisia toimintoja pelissä on, sitä monimutkaisempi ohjain vaaditaan. Älypuhelimille suunnitelluissa VR-laseissa toimivat kaikki oman puhelimesi kanssa toimivat ja sovellusten tukemat ohjaimet. Helpoiten selviät valitsemalla VR-lasit joissa on tarvittavat painikkeet, tai tulee puhelimeesi sopiva ohjain mukana pakkauksessa.

22867-102810

PC:lle tarkoitettujen VR-lasien kanssa toimivat usein vain valmistajan omat liikeohjaimet. sekä yleiset tavalliset peliohjaimet.

7. Näyttö ja viive

Pikselit ovat pieniä neliöitä, joista näytön kuva koostuu. Näytön resoluutio ilmaisee pikselien määrän ja luonnollisesti suurempi luku on aina parempi. FullHD resoluutio on 1920×1080 pikseliä joka ei enää aina ole riittävä, kun näyttö on parin sentin päässä kasvoista. Puhelimille tarkoitetuissa VR-laseissa suosittelen aina käyttämään puhelinta, jossa on vähintään Full HD näyttö. All-in-one VR-laseissa kohtalaisen hyvän kokemuksen saa jo Full HD näytöllä, mutta suosittelen silti all-in-one ja tietokoneen VR-laseissa vähintään 2K resoluutiota.

Korkea virkistystaajuus

Päivitystaajuus tai virkistystaajuus kertoo kuinka usein kuva jota katsot päivitetään uuteen. Mitä korkeampi päivitystaajuus on, sitä vähemmän tökkimistä huomaat kuvassa. Korkea päivitystaajuus johtaa aina parempaan VR-elämykseeen, mutta vaatii laitteistolta myös paljon tehoa. Suosittelen VR-laseissa vähintään 60Hz näytöllä varustettuja laseja.

Matala viive

Viive (Latency) kertoo ajan, joka menee siihen että päätä kääntäessäsi kuva vaihtuu. Liian pitkä viive aiheuttaa sen, että huomaat kuvan olevan aina hiukan jäljessä ja johtaa epämiellyttävään kokemukseen. Pienempi viive johtaa aina parempaan kokemukseen. Äärimmäisen tarkat sensorit ovat kuitenkin hintavia ja mikäli haluat täydellisen kokemuksen, nousee usein hinta moninkertaisesti verrattuna viiveen vähenemiseen.

8. Hinta ja applikaatiot

Hintakirjo VR-laseilla on äärimmäisen laaja. Perinteiset pahviset Google Cardboard VR-lasit löytää muutamalla eurolla. Nämä kuitenkin sopivat lähinnä lahjaksi tai VR:n hyvin pintapuoliseen kokeiluun, eikä niitä kannata hankkia pääasiallisiksi laseiksi.

Muovisia Cardboard laseista jalostettuja enemmän toimintoja omaavia laseja löytyy muutaman kympin perus laseista kalliisiin yli 100 euron brändilaseihin asti. Mikäli olet hankkimassa VR-laseja puhelimellesi suosittelen valitsemaan mitä ominaisuuksia laitteelta kaipaa ja tällä hetkellä suosimaan 25-50 euron hintaisia laseja. Näissä materiaalit ovat yleensä laadukkaita, ominaisuudet monipuolisia ja hinnassa ei ole valtavasti niin sanottua brändi lisää. Näillä laseilla voit käyttää yleensä lähes kaikkia VR-sovelluksia, joita puhelimesi tukee. Suorituskyky rajoittuu puhelimen tehoihin.

Seuraava luokka ovat AIO eli all-in-one VR-lasit. Kuten aiemminkin mainittiin nämä lasit toimivat ilman erillisiä laitteita. Tämän tyyppisten VR-lasien hinta vaihtelee noin 100 eurosta 400 euroon ja hinnan mukana vaihtelevat myös ominaisuudet. Halvimmissa laseissa on usein varsinkin paperilla hyvät ominaisuudet ja Full HD näyttö. Full HD näyttää puhelimessasi hyvältä, mutta VR-laseissa näyttö on vain senttien päässä silmistä joka johtaa siihen, että Full HD resoluution näytöstä saattaa joskus nähdä pikselit.  AIO VR-laseissa kuitenkin yleisesti suosittelen valitsemaan noin 250 euron hintaiset lasit, sillä tässä hintaluokassa laseissa on yleensä jo 2K resoluutio, eikä muistakaan ominaisuuksista ole tingitty. Alle 200 euron AIO VR-laseissa saattaa olla vanhahkoja komponentteja, joiden teho ei riitä viimeisimpien VR-sovellusten pyörittämiseen. AIO VR-lasit sisältävät usein Android pohjaisen järjestelmän, joten applikaatioita on runsaasti saatavilla. Huomionarvoista on myös 99% AIO VR-laseista ei voi kytkeä tietokoneen VR-laseiksi toisin kuin usein luullaan.

Viimeinen ja hintavin luokka ovat PC:lle suunnitellut VR-lasit. Nämä lasit eivät vain yksin ole 400-1000 euron hinnallaan kalliita vaan ne vaativat toimiakseen myös tehokkaan tietokoneen, jossa on riittävä näytönohjain. Nämä lasit ovat vaikeakäyttöisempiä kuin aiemmin esitellyt mutta kuitenkin tarjoavat parhaan VR-elämyksen. Lasit on varustettu hintansa ansiosta todella korkearesoluutioisilla näytöillä ja äärimmäisen herkillä sensoreilla ja laseilla on oikeanlaiseen tietokoneeseen kytkettynä käytettävissä suorituskyky, joka on älypuhelimeen verrattuna moninkertainen. Tietokoneille suunnitellut VR-lasit on tehty usein monimutkaisempiin tarkoituksiin ja peleihin.

9. Käytön helppous

Yleisesti ottaen ei ole mukavaa, jos VR-lasit joutuu ottamaan aina pois kun haluat vaihtaa aplikaatiota. Tämä on yleistä erityisesti halvoissa Cardboard laseissa. VR-lasien ohjelmat ja käyttötapa myös vaihtelee suuresti alustan mukaan. Aloittelijoille suosittelen joko all-in-one VR-laseja joiden käyttö on helppoa, eikä erillisiä asennuksia vaadita tai sitten kustannustehokkaita älypuhelimelle suunniteltuja Cardboard pohjaisia uudemman sukupolven VR-laseja, joissa on näppäimiä kyljessä. Näitä laseja on helppo käyttää, sisältöä on saatavilla runsaasti ja hintataso pysyy kohtuullisuuden rajoissa.

-Alex