Ohi on! 1,5 vuoden työurakkani e-villen Kiinan, Shenzhenin toimistolla on nyt takana päin. Kannattiko hakea? Opinko mitään ja jäikö jotain hampaankoloon? Aloitin urani e-villellä harjoittelijana toukokuussa 2015, minkä jälkeen etenin erinäisten tehtävien kautta mukaan digitaaliseen markkinointiin ja rahaliikenteen pyöritykseen sekä asiakaspalvelutiimin perehdyttämiseen ja vetämiseen.

Entisen harjoittelijan jäähyväiset

Kuka olin?

Hakiessani e-villelle harjoitteluun opiskelin Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa IT-trandenomiksi . Aiempaa työkokemusta minulla oli vähittäiskaupasta, verkkokaupasta sekä vakuutusalalta. Olin myös jonkin verran opiskellut kirjanpitoa ja palkanlaskentaa. Vapaa-aikaani kulutin pitkälti koirien, kuntosalin, neulomisen ja ompelun sekä leipomisen parissa. Miksi ihmeessä pullantuoksuinen typy hakikaan mukaan elektroniikka-businekseen?! Koulutustaustani ehkä kertookin muista kiinnostuksen kohteistani…

Miksi hain harjoitteluun e-villeen?

Vahingossa – jos niin voi sanoa? Jättäessäni jäähyväisiä edellisessä työpaikassani Suomessa, mainitsin ohimennen: ”Olisihan se ihan kiva lähteä harjoitteluun vaikka Aasiaan.” Silloin en kuitenkaan ajatellut, että niin oikeasti tapahtuisi. Jonain kauniina päivänä tammi- tai helmikuussa 2015 rullailin nykyihmisen tapaan Facebookia ja näin sponsoroidun julkaisun: ”Hae harjoittelijaksi Shenzheniin.” – Kohtaloako?

Myöhemmin Kiinassa juttelimme kavereideni kanssa siitä, miten kukakin Kiinaan alunperin päätyi, ja ehkä tämä tokaisu olikin ratkaisevassa asemassa koko prosessissa. Kannattaa lukea aiheesta lisää Rhonda Byrnen kirjasta Secret – Varsinkin jos itsensä kehittäminen kiinnostaa.

Blogi - Jäähyväiset

Miten haku eteni? Mikä ihmeen e-ville?

Kun näin ilmoituksen harjoittelupaikasta, oli hakuaikaa jäljellä muistaakseni 2 päivää. Päätöksiä piti tehdä aika äkkiä. Samalla ajatus harjoittelupaikasta ulkomailla sekä houkutteli että hieman pelotti. En ollut aiemmin asunut ulkomailla, mutta Aasiassa olin kuitenkin matkustellut myös aiemmin. Kiinassa en ollut käynyt ikinä – käsitykseni Kiinasta oli kuitenkin jonkinlainen, sillä isälläni on taustallaan pitkä ura Kiinasta.

Jos hakee, voi siitä poikia mitä vain, mutta jos ei hae, ei varmasti saa mitään muuta kuin katumusta siitä ettei hakenut…

Toisaalta minä tai perheeni emme tunteneet e-villeä kovin hyvin etukäteen, joten epäilytti, mikä firma tämä oikein on vai onko tätä edes olemassa? Joten, hakeako vai ei? Ydinperheeni Suomessa oli sitä mieltä että kannattaa edes yrittää: Jos hakee, voi siitä poikia mitä vain, mutta jos ei hae, ei varmasti saa mitään muuta kuin katumusta siitä ettei hakenut… Pienestä rohkaisusta rakentelin aika simppelin CV:n ja työhakemuksen ja lähetin ne pikimiten eteenpäin. Sain pian vastauksen, jossa minut kutsuttiin Skype-haastatteluun jo seuraavana päivänä.

Miten työhaastattelu meni?

Skype-haastatteluni oli Suomen aikaa klo 11. Skypen toisessa päässä minua odotti kaksi henkilöä, tuolloinen HR-vastaava Opri sekä e-villen perustaja / toimitusjohtaja Ville. Fiilis haastattelussa oli koko ajan sekä rento että ammattimainen. Jännitin haastattelua mielestäni turhaan etukäteen. Kaiken kaikkiaan haastattelu oli kuitenkin aika erilainen kuin mitkään aiemmat työhaastetteluni – Tämä johtui ehkä osittain siitä, että tämä oli ensimmäinen Skype-haastatteluni, mutta myös siitä, että aika paljon kyseltiin fiiliksistä asua ulkomailla sekä käsitystä siitä, mitä Kiinassa on vastassa. Mielestäni oli hienoa, että e-villellä haluttiin varmistaa henkilön olevan varmasti valmis asumaan ulkomailla, ja ei ihan missä tahansa maassa, vaan Kiinassa.

ShenZhen yöllä

”Milloin sä voisit alottaa?”

Muutama päivä Skype-haastattelun jälkeen tapasin vielä Villen Suomessa. Hän oli juuri lentänyt työmatkalle Suomeen, ja tapasimme Helsingin keskustassa. Villellä oli jonkin verran täydentäviä kysymyksiä minulta ja samalla hän varmisteli sitä, olisinko varmasti valmis muuttamaan Kiinaan. Ilmeisesti sain vakuutettua, kun lopuksi Ville kysyi: ”Milloin sä voisit alottaa?” Kun alotuspäivät oli lyöty lukkoon, alkoi elämän valmistelu muuttoa varten. Kiinan päässä e-villen toimesta minua autettiin hankkimaan tarvittava viisumi sekä asunto Kiinasta. Ennen lähtöä Kiinaan sain e-villen puolelta tukea kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin, joten sinänsä lähtö ei pelottanut – jännitti vain ja hurjasti! Miten ihmeessä jaksan 5 kuukautta kaukana kotoa?

Opinko mitään?

Kyllä, käytännön asioita. Lisäksi kokemus kasvatti minua henkisesti ja en voi väittää ettenkö olisi muuttunut ihmisenä. Opin sekä e-villeltä, kollegoiltani, kiinalaisilta että itseltäni. Unohdinkohan mainita jonkun?

Asiakaspalvelun kautta pääsi hyvin sisään yritykseen ja ymmärsi sekä sen että koko e-villen ja yleisesti verkkokaupan prosessit. Päivän aikana vastasin 100-200 sähköpostiin, mikä kehitti toki sekä ongelmanratkaisu- että paineensietokykyä. Pian sen jälkeen kun asiakaspalvelu alkoi rullata omalla painollaan, oli mahdollisuus hamuta lisää vastuuta ja uusia työtehtäviä. Pääsin kehittämään e-villen uutiskirjettä ja samalla raudankovan digimarkkinoinnin ammattilaisen oppeihin, mistä olen kyllä erityisen kiitollinen. Paljastettakoon, että 1,5 vuotta e-villellä ei ihan riitä, sillä jatkan uutiskirjeen parissa vielä freelancerina Suomesta käsin. Miksipä sitä hyvää vaihtamaan – siis hyvää työnantajaa 🙂

Kehitysideoita e-villellä kuultiin mieluusti ja samalla konkarit jakoivat oppejaan meille uusimmille. Vaikka e-ville on vielä suhteellisen pieni mutta kasvava yritys, uutta oppi joka päivä. Yli vuoden reissu ulkomailla tutustutti minut myös kiinalaiseen kulttuuriin ja tapoihin. Monikulttuurinen työympäristö on toisinaan haastava, mutta myös erittäin palkitseva. Samalla olen oppinut maahantuonnista, sen vaiheista, tuotteiden laadun valvonnasta ja erottamaan luotettavat toimittajat epäluotettavista. Pidin e-villellä työskentelyssä erityisesti siitä, että tuotteita testattiin ja laatua valvottiin. Tuotteita pääsi testaamaan myös itse – miten hauskaa! Välillä haasteena toki oli se, miten huippuhyvän tuotteen laadun saisi kommunikoitua myös verkkokauppateitse asiakkaalle…

Entisen harjoittelijan jäähyvästit

1,5 vuoden jälkeen… Kannattiko hakea?

Kyllä ja ei.

Kyllä, koska en voinut alkuunkaan kuvitella miten paljon oppisin uusia asioita.

Myös sellaisia asioita, joista en osannut hakiessani tai opiskellessani edes haaveilla. En arvannut, millaiseen suuntaan urani tästä lähtisi kehittymään. Harjoittelusta maksettiin palkkaa, joten asuminen Kiinassa ei tarkoittanut sitä, että kaikki säästöt hupenisivat elämiseen. Asumisen ja ruokakulujen jälkeen varaa jäi myös muuhun ja vapaa-aikaa vietettiin työ- tai kaveriporukalla milloin missäkin, Shenzhenin nähtävyyksillä tai ravintoloissa tai kuntosalilla. Välillä käytiin Hongkongin puolella, jossa tuntui kuin olisi palannut sivistyksen pariin: Hongkong ja Shenzhen ovat niin erilaiset.

Elämäni Shenzhenissä oli paljon tapahtumarikkaampaa kuin Suomessa ja tiivis suomalaisten yhteisö auttoi tutustumaan sekä ihmisiin että kaupunkiin – yksin ei tarvinut jäädä. Opin puhumaan jonkin verran mandariinikiinaa sekä käyttämään kiinalaista verkkopankkia ja kiinalaisia maksutapoja. Niitä maksutapoja tulee myös ikävä Suomessa – ollaan Suomessa aika jälkijunassa.

Ei, koska nyt harmittaa, että piti lähteä takaisin Suomeen.

Ei, koska jo kuukauden jälkeen suomalaista ruokaa kuten Saarioisten roiskeläppiä, Fazerin sinistä ja Valion juustoja tuli ikävä. Kiinasta lähdön jälkeen en tiedä tuleeko eniten ikävä itse e-villeä, sitä ihan mieletöntä työporukkaa, joka tuntuu kuin perheeltä, vai Kiinaa, tuota hajujen, makujen ja näkyjen ihmeellistä maailmaa. Toisaalta, on pakko käydä kotona Suomessa, jotta voi palata taas takaisin. Suomeen paluu on tuntunut valitettavan ankealta riippumatta siitä, että joitain asioita Suomesta kaipasinkin. Olen alunperin kotoisin Lahdesta, ja meillä päin sanotaan ”Ihminen voi lähteä Lahesta, mutta Lahti ei ihmisestä”. Sama juttu pätee kohdallani ilmeisesti myös Shenzheniin: ”Ihminen voi lähteä Shenzhenistä, mutta Shenzhen ei ihmisestä”. Kutsun myös Shenzheniä kodikseni 🙂

e-villen virkistyspäivä

Jos haluaa työskennellä suomalaisessa firmassa, mutta Suomi itsessään ei nappaa, suosittelen e-villeä. Saat samalla kertaa:

  • Kokemuksia ja elämyksiä
  • Lämpimän ilmaston
  • Maukasta ruokaa
  • Työpaikan, johon on kiva mennä
  • Työkavereita eri kulttuureista ja eri koulutusaloilta
  • Uuden kielitaidon
  • Pidemmän pinnan
  • Rohkeutta ja itsevarmuutta

 

terkuin, Julia


Verkkokauppa e-villellä on 2-3 työharjoittelupaikkaa auki. Työharjoittelujakson aloitusajankohta on toukokuu, syyskuu tai tammikuu. Lähetä avoin hakemus osoitteella [email protected]. Harjoittelijoille maksetaan pientä palkkaa, hankimme viisumin sekä autamme asunnon hankinnassa ja muissa käytännön asioissa. Harjoittelun jälkeen on mahdollista jäädä vakituiseksi työntekijäksi graafikoksi, koodariksi, tuotepäälliköksi, asiakaspalveluagentiksi tai muihin tehtäviin.

Haemme myös uusia kovia tekijöitä organisaatiotamme vahvistamaan monilla eri alueilla. Voit siis avoimella hakemuksella hakea myös suoraan töihin.

 

 

Entisen harjoittelijan jäähyväiset