Jyrki H. sai testattavakseen sekä Windows- että Android- käyttöjärjestelmillä varustetun Onda V919 Air 3G 9.7” Dual Booth -tabletin. Tässä tabletissa yhdistyy tyylikäs ulkomuoto maailmanluokan ominaisuuksiin. Lue tästä Jyrkin tiukka ja kattava tuotetesti.

10-tuumainen tabletti pienellä rahalla

Vastaava ”merkkilaite”:han maksaa helposti yli 500 euroa Suomessa.

Sain räpylöihini vihdoin kauan odottamani Onda V919 3G Air Dual Booth 64GB -lippulaivatabletin. Odotin tablettia kuin kuola kielen päällä valuen, tosin kuola ei ehtinyt maahan asti, kun sen sitten sain.

Tilasin laitteen alun perin sen teknisten ominaisuuksien takia, joista ensimmäisenä silmiini
otti mm. Retina-näyttö, 3G-modeemi puhelinominaisuudella, 64GB ROM-muisti, kaksi käyttöjärjestelmää,
nopeampi Intelin prosessori, 128GB microSD -muistin tuki ja niin edelleen.

Pieniä toimitusongelmia laitteella oli, mutta huumorintajulla sekä erinomaisen e-villen VIP-asiakaspalvelun ja iloisen Ilonan avustustuksella tästäkin selvittiin.

Tätä tuotetestiä lukiessa täytyy pitää mielessä, että vaikka kirjoitteluni saattaa näyttää kriittiseltä, niin laitehan on erittäin edullinen, kun suhteuttaa ominaisuuksia ja toimintoja. Pienet bugit on periaatteessa sallittu, enkä odotakaan, että kaikki on tip-top täysin toimivaa. Vastaava ”merkkilaite”:han maksaa helposti yli 500 euroa Suomessa.

Tilasin laitteen alun perin sen teknisten ominaisuuksien takia, joista ensimmäisenä silmiini otti mm. Retina-näyttö, 3G-modeemi puhelinominaisuudella, 64GB ROM-muisti, kaksi käyttöjärjestelmää, nopeampi Intelin prosessori, 128GB microSD -muistin tuki ja niin edelleen.

Purkaessani pakettia kotosalla laitteen paketointi oli asiallinen ja kestävä. Melkeimpä voisi tablettia säilyttää laatikossaan suojassa, kun sitä ei käytä.

Laite on uutena pakko ladata yön yli, sillä lataus on hitaahko, ehkäpä akun suuren kapasiteetin takia. Laturiksi käy 5V tavallinen Android-laitteille tuttu laturi, tosin 2A laturihan nopeuttaa lataamista huomattavasti. Kun akku on latautunut tarpeeksi, niin otin laitteen käsittelyyn ja näpätä napsautin koneen tulille. ”ONDA” -logo on ruudulla aika tovin, ennenkuin järjestelmä käynnistyy ensin Windows 8.1 -puolelle.

Käyttäjätunnuksen läväytettyäni ruutuun Windows käynnistyy kohtuu nopeati ja eteen heittäytyy Windows 8:s tuttu palikkanäkymä selvällä suomen kielellä (taisi e-ville laittaa valmiiksi suomen kielen valinnan) ja kas, myös ”työpöytä” -näppäin, jolla pääsee paljaalle Windws 8.1 työpöydälle.

Kaksi käyttöjärjestelmää mahdollistavat kätevän käyttökokemuksen

Windowsmaiseen tapaan saan Onda V919 asetukset näkyville ja koneen nettiin ensin Wlanilla ja se asettautuu WPA2-verkkooni lähes tuosta vain, jonka jälkeen pienen tovin kuluttua kone alkaa ehdottelemaan Microsoft-tilille kirjautumista ja niinhän minä teenkin, jonka jälkeen kone tunnistaa netistä omat asetukseni ruudulle. Käytän koneella suurikontrastista näyttöä, koska olen heikkonäköinen, tosin ihan komea tyyppi. 😉

Windows on minulle vähän semmoinen pakkopulla, mutta onneksi laitteessa on myös Android 4.4 -käyttöjärjestelmä, jonne Windowssista pääsee pikakuvakkeen kautta työkalupalkista käsin nips-naps buuttaamaan.

Ensivaikutelmalta näytön tarkkuus mielyttää silmiä, tosin ilman ylisanoja suomalaiseen tapaan. Windows 8.1 käyttö on tuttua monesta aiemmasta koneesta eikä siinä ole mainitttavaa eroa käyttämisen suhteen. Kosketusnäytön käyttö tosin on välillä vähän niin ja näin. Työpöydän oikean laidan työkalupalkin ikoneiden sohiminen nakkisormilla ei aluksi meinaa onnistua, mutta malttilla ja sormilla sohimalla, niin kyllä se siitä.

Olen itse ollut vuosikausia pääasiassa aiemman työni vuoksi Linux/Unix-mies ja pääosin tottunut komentelemaan terminaalissa monenlaisella kivalla komennolla ja skriptillä ohjelmia käyntiin. Windows on minulle vähän semmoinen pakkopulla, mutta onneksi laitteessa on myös Android 4.4 -käyttöjärjestelmä, jonne Windowssista pääsee pikakuvakkeen kautta työkalupalkista käsin nips-naps buuttaamaan. Laite ilmeisesti vaihtaa aktiivista partitiota ja sen perusteella valitsee käytettävän partition käyttöjäjestelmälle. Laitteen kiintelevy on jaettu kahteen osaan 32+32GB, kummallekin käyttöjärjestelmälle tasan.

Buuttaaminen Androidille (ja takaisin Windowssiin) kestää tovin, tosin sillä aikaa voi käydä vaikka kahvilla tai vessassa lirillä. Odotusaika ei ole mahdoton, sillä harvoimpa edestakaisin tarvitsee järjestelmiä vaihtaa, jompikumpi kuitenkin tulee koneessa olemaan vakiona päällä.

Android 4.4 on nopeampi vaihtoehto koneen käyttöön ja siihen löytyy Google Apps:sta hirveä määrä sovelluksia, jotka ovat muutenkin tuttuja Android -puhelimieni kautta. Sinne siis asentamaan heti tarvittavia sovelluksia, kuten Ooklan Speedtestin, jolla pääsen testaamaan helposti netin nopeutta. Speetest:in tuloksethan vaihtelevat päivittäin ja tulokseen vaikuttaa moni seikka, kuten muun verkon kuormitus sisällä, ulkona, siellä ja täällä, joten tulokset ovat aina suuntaa antavia. Wlan antaa langattomassa verkossani kohtuullisen laitteen numerot noin 40Mbps downstream ja upstream maksimituloksen 12Mbps. Aivan hirmuinen nopeushan tämä ei ole, mutta edulliseksi laitteeksi aivan kohtuullinen tulos.

Sammutan laitteen ja lisään koneeseen Saunalahden 3G mini-Sim-kortin ja 16GB mikroSD-muistikortin paikalleen. Korttien asennukset ovat helppoja. Laitteen takana luukku poistetaan ja kortti sujautetaan paikalleen. Laitoin tosin sim-kortin ensin väärin päin.

Testaan seuraavaksi 3G -puolen Speedtest.net:n sovelluksella ja tulokset ovat vähän masentavia, mutta sillä downstream ja upstream ovat noin 3Mbps kummatkin, tosin testauspaikkana on uudehko kerrostalo, jossa selektiivilasit ja lähin tukiasema vähän huonossa paikassa. Epäilen, että laitteen antenni on heikohko, mutta testaan jossain toisessa paikassa tuota nopeutta uudelleen, kun tulee tilaisuus.

Sovellusten käyttö niin Windows että Android puolella on sujuvaa, tosin laitteen kosketusnäyttö on vähän nihkeä ja ottaa aika herkästi sormen täpäytykset, vähän liian herkästi.

Tulen käyttämään laitetta kannettavan tietokoneen sijasta ainakin sähköpostin lukuun ja kirjoittamiseen, sillä saan käytettyä laitteella helposti suurennosominaisuutta Android puolella kolmella täpäytyksellä. Windows-puolelle saan suurennuksen lisäksi näkövammaisen tarvitsemia muita apuväliohjelmia puhutuksella, kuten NVDA.

Ominaisuuksinsa nähden erittäin edullinen tabletti

Suomessa vastaava laite maksaa helposti niin monta satasta että paperilappuset loppuvat kesken nollia laskiessa.

Laitteessa on yksi kaiutin ja äänen laadussa on vähän parantamisen varaa, kuitenkin oletan kuuluvuuden olevan sekä korvakuulokkeilla että Bluetooth-yhteydellä parempi kuin laitteen omasta kaiuttimesta.Laite on painavahko, kun on tottunut käyttämään 7-tuumaista tablettia, mutta ei laitetta ole tarkoitus jatkuvasti pitää kädessä ja kokoon tottuu. Laitteesta saa ihan hyvän otteen niin kuin tällaisesta laitteesta saa, tosin kyllä kääntyvä suojakuori on hyvä olla.

Akun kesto voisi olla parempi, sillä ainakin WiFi-käytössä minun laitteeni kestää pari päivää satunnaisella käytöllä. Akun lataus on hitaahko, mutta kuten Android-laitteilla, niin tällekin kelpaa muutkin Android-yhteensopivat laturit.

Yleisvaikutelma laitteesta on postiivinen, vaikka muutamia pieniä seikkoja kiusaa, mutta ei missään tapauksessa niin paljon, etten käyttäisi konetta hymyssä suin. Laite on erittäin edullinen ominaisuuksiinsa nähden ja jos itseä ei haittaa jotkin kiinalaiset sovellukset työpöydällä tai Windowssin ympäristössä siellä täällä, niin eikun kovaa käyttöä. Suomessa vastaava laite maksaa helposti niin monta satasta että paperilappuset loppuvat kesken nollia laskiessa.

Annan arvosanan 4 tähteä viidestä tähdestä.

Tästä tutustumaan tuotteeseen verkkokaupan puolelle.